Eräs kaverini oli laskenut, että sana ”kaupunki” mainitaan peräti kaksi kertaa uuden hallituksen ohjelmassa. Jos on frekvenssi vähäinen, niin on myös sanojen ”kehitetään”, ”selvitetään” tai ”innovaatio”, ainakin jos verrataan Sixpackin unelmahöttöön. Nyt on selvä tahtotila tehdä asioita.

Isossa kuvassa keskeinen kaupunkikehittämisen periaate on valtion infrainvestointien kytkeminen yhteen kuntien asuntokaavoituksen kanssa. Tämä edellisen valtionvarainministerin Antti Rinteen ajama malli on hyvä ja tulevista MAL-aiesopimuksista kannattaa jättääkin sana ”aie” pois.

Tämä vauhdittaa kaavoitusta, samoin kun useat muut hallitusohjelman linjaukset kuten ELY-keskusten valitusoikeuden rajoittaminen (se on ollutkin täysin epädemokraattista), valitusmenettelyn tiukentaminen, maakuntakaavan ja kuntien yhteisen yleiskaavan YM-hyväksymisestä luopuminen sekä erityisesti määräaikojen asettaminen viranomaisprosesseille. Kaikki tämä korostaa viime kädessä kuntien valtuustojen roolia, toivottavasti ne osaavat hyödyntää tarjoutuvan mahdollisuuden.

Asuntotuotantoa vauhditetaan tuomalla uusi kymmenen vuoden välimalli, joka on avoin kaikille ehdot täyttäville toimijoille. Yleishyödyllisyyssäännökset muutetaan hankekohtaisiksi ja yleisestä yleishyödyllisyysmäärittelystä luovutaan. Vaikka onhan se ollut yleisesti hyödyllistä, että yleishyödyllisille toimijoille on syntynyt mukava omaisuusmassa valtion tuella. Myönteistä on myös se, että ara-asumisen asukasvalintoihin tulee tulorajat, jotka myös tarkistetaan viiden vuoden välein. Hyvätuloisten asumista yhteiskunnan ei kannata tukea.

Kaupunkikehittämisen INKA-ohjelma (Innovatiiviset kaupungit) ohjelma lopetetaan kuluvan kauden jälkeen. Sitä ei voida pitää yllätyksenä: sen verran kauan ohjelma oli ennen hidasta käynnistymistään Tekesin ”vatulointikorissa”. Eikä suurten kaupunkien kehittämistä voida jättää vuositasolla vajaan 10 miljoonan euron ohjelman varaan. Suurten kaupunkien täytyy itse luoda omat strategiset ohjelmansa, eikä odotella, että valtio viisaudessaan myöntää niille jonkin teema-alueen statuksen ja miljoonan rahaa. Mallia voi ottaa vaikkapa Forum Virium Helsingistä tai Tampereen monista laajoista ohjelmista.

Kaupungeilla on sitä paitsi pian aikaa panostaa elinvoimaansa, kun sosiaali- ja terveyspalvelut palvelut siirretään ”itsehallinnolliselle” maakunnalliselle toimijalle. Ymmärrän tämän niin, syntyy vaaleilla valittu orgaani, jolla kuitenkaan ei ole Ruotsin tapaan verotusoikeutta. Ennen kuin päästään yksikanavaiseen rahoitukseen, kunnat ovat todennäköisesti maksajina kuten nykyisissä sairaanhoitopiireissä, mutta vielä pienemmällä vaikutusmahdollisuudella. Kuntapohjaisesta ratkaisusta siis luovutaan, mitä en pidä hyvänä.

Kansa on kuitenkin puhunut ja kolme suurinta puoluetta muodostaa hallituksen. Arvopohjaltaan hallitus on melko koherentti, mikä helpottaa asioiden hoitoa. Oppositiossa blokkiajattelua pyritään rakentamaan todennäköisesti punavihreältä pohjalta. Kiinnostavaa on nähdä vihreitten ja demareiden keskinäinen asemointi sekä kumpi nousee haastamaan edelleen kaupungistuvassa Suomessa nykyiset hallituspuolueet.

Yksi kommentti artikkeliin ”Hallitusohjelma pukkaa vauhtia kaupunkikehitykseen ja asuntotuotantoon kehittämiseen

1. Ehdotan Emal-mallia aiemman mal-sopimusmallin sijaan/sen parannetuksi versioksi. Elinvoimaisuus nostettava maankäytön, asumisen ja liikenteen edelle, vähintään rinnalle. Jos vielä lisätäsmennystä tarvitaan, malli olisi Emaly eli Ympäristökin otettaisiin nykyistö vakavammin kaupunkikehittämisen ydinalueeksi. Blokkiajattelusta en jaksa jauhaa, vaikka se näyttää nyt muodostuvan muotiasiaksi.