Roihuvuoren kirsikkapuisto tuo kaupunkiin estetiikkaa

Olin tänään vaimoni kanssa tutustumassa Roihuvuoren kirsikkapuistoon ja japanilaiseen puutarhaan. Kaunis sää oli houkutellut runsaasti väkeä piknikille tai muuten vain viettämään aikaa ilman järkevän tuntuista syytä. Kirsikkapuistossa oli tilaa koirillekin, sen sijaan japanilaiseen puutarhaan oli Lucy-koiraltamme pääsy kielletty. Vaikka kirsikkapuiden komein loisto oli jo ohitse, vaikuttavuudesta sai kohtuullisen hyvän käsityksen.

 

Roihis

Nyt kun meilläkin on – aivan oikein – ryhdytty tiivistämään kaupunkirakenteita ja synnyttämään aikaisempaa urbaanimpia ympäristöjä, viheralueiden säilyttämisestä ja riittävästä kaavoittamisesta on pidettävä entistä tarkemmin huolta. Vanhoissa lähiöissä luontoa ja rakentamatonta aluetta on parkkikenttien ohella ollut yleensä riittävästi. Toisinaan määrä on korvannut selvästi laadun. Roihuvuoren japanilainen puutarha toki ylittää selvästi tavanomaisen laatutason esteettisyydellään, mutta kiinnostus sitä kohtaan kertoo myös ihmisten arvostuksista: laajuuden sijaan juuri korkea laatu ja kauneus ovat kiinnostavia.

Japanilaiset puutarhat ovat monesti paljon pienempiä kuin Roihuvuoren puutarha. Pieni puutarha johdattaa ajatukset talojen pihoihin, joiden laadussa ja viihtyisyydessä on usein toivomisen varaa. Me toteutimme viime vuonna YIT:llä yhdessä yli 100 asiantuntijan kanssa työpajojen sarjan, jossa etsimme hyvän pihan tunnusmerkkejä. Menemättä työn ja Enemmän elämää pihapiireihin -raportin yksityiskohtiin tyydyn toteamaan, että hyvässä pihassa pitäisi olla kolme erilaista osaa tai vyöhykettä: aktiivinen, sosiaalinen ja hiljainen. Aktiivisella alueella leikitään, pelataan ja toimitaan, sosiaalinen alue on puolestaan varattu vuorovaikutukselle ja seurustelle. Hiljaiselle alueelle voi vetäytyä vaikkapa lukemaan kirjaa. Konseptin mukainen kokonaisuus rakennetaan tämän kesän aikana Pasilan Sähköttäjänpuistoon YIT:n kustannuksella.

Tiivistyvissä kaupungeissa puistoja ja pihoja pitää suunnitella entistä huolellisemmin, jotta pienehköissäkin tiloissa voidaan kaikki tarvittavat toiminnot toteuttaa. Tärkeää on myös, että nämä elpymisen ja kanssakäymisen paikat ovat lähellä. Metsäinen ryteikkö puolentoista kilometrin päässä ei korvaa laadukasta ja hoidettua lähipuistoa tai viehättävää pihaa, jossa lasten on turvallista leikkiä ja aikuisen viettää luovaa laiskuutta.

Mitä tulee Kirsikkapuistoon, kaupunki oli toimittanut paikalle asiallisen määrän bajamajoja, jotka toivottavasti eivät olleet siellä vain edellisen päivän hanami-tapahtumaa varten. Junan tuomalle flanöörille, joka ei kaikkia Helsingin kolkkia tunne, myönteinen yllätys oli Roihuvuoren tyylikäs 50-luvun kerrostalokanta. Ja artesaanioluen sai nauttia mainiossa kahvila Riossa. Läheiselle vanhalle teollisuus- ja varastoalueelle on mahdollisuus kehittää kiinnostavaa mixed use -kaupunkirakennetta, kunhan siellä toimiville yrityksille vain löytyy sopivia paikkoja hyvien liikenneyhteyksien ääreltä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s