Matkustusrajoitukset ovat suora syöttö mökkikuntien lapaan – notkeimmat nappaavat kiinni neo-mökkibuumiin

Mökkiläisten keski-ikä lienee jo 60:n ikävuoden paremmalla puolella, eikä nuorison innostuksesta perikuntien mökkien aktiiviseen käyttöön ja tai omien hankintaan ole ollut viime vuosina näyttöä. Etätyöstä tai monipaikkaisuudesta ei ole myöskään ollut taantuvien kuntien pelastajaksi ainakaan työllisyysasteen kasvattamisen mielessä. Koronavirus on kuitenkin yllättäen muuttanut tilanteen ja tarjonnut todellisen unelmasyötön monen kunnan lapaan.

Monet eläkeläiset ehtivät hyvissä ajoin vetäytymään mökeilleen ennen hallituksen ohjeistuksia ja asettamia rajoituksia, myös monet työssäkäyvätkin ovat hyödyntäneet mahdollisuutta. Julkista huolta on aiheellisesti aiheuttanut epäily terveydenhuollon toimivuudesta ja onpa paheksuttu sitäkin, että vierailijat tyhjentävät kaupat, eikä paikalliselle jää mitään. Kauppiaat lienevät silti pääosin tyytyväisiä. Muutama kunnanjohtaja on asiallisesti muistuttanut kesäasukkaiden tuomista hyödyistä ja ollut huolissaan paikallisten yritysten selviämisestä, kun asiakkaita ei nyt tulekaan.

Kriisi loppuu aikanaan ja meille Uudellamaalla asuvillekin palautettaneen perustuslain suoma oikeus liikkua vapaasti eli Tammela, täältä tullaan vielä! Isompi asia kuin itse koronakriisi on monen maaseutumaisen tai haja-asutusalueen kunnan kannalta se, miten syntynyt mökki-momentum hyödynnetään. Julkisuudessa olleiden, mutta myös autenttisista lähteistä kuullun perusteella, mökkikauppa käy lämpimänä ja hinnat ovat nousussa. Tilastonikkarit kertovat myöhemmin oliko se totta, mutta joka tapauksessa tämä saattaa olla viimeisiä mahdollisuuksia mökkikulttuurin uuteen tulemiseen. Ja monen kunnan kannattaa se hyödyntää.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Jos rantakaavat eivät ole edenneet, nyt kannattaa laittaa vauhtia. Lisäksi markkinointi päälle ja lupakäsittelyt tehokkaiksi sekä nopeiksi. Talotehtailla lienee sopivasti kapasiteettia ja halua etsiä uusia asiakkaita korvaamaan omakotimarkkinan hidasta kehitystä. Vanhemman polven väki on tottunut ja osaa tehdä itse, mutta monet keski-ikäiset nuoremmista puhumattakaan ovat tottuneet ostamaan palveluita, ja myös tottuneet mukavuuksiin. Tarvitaan siis suhteellisen valmiita tontti- ja talopaketteja. Erilaisten lähipalveluiden tarjonta on viime vuosina kehittynyt ja vaikkapa kysyntä lähiruoalle kasvaa. Klapeja, aurausta ja remonttipalveluita tarvitaan myös. Kootusti lähipalveluita tarjoavia markkinapaikkoja vielä kaivataan.

Käytännön kokemus kertoo, että verkkoyhteydet eivät Etelä-Suomessakaan ole läheskään aina sillä tasolla, että skaips-komferemssi onnistuisi sujuvasti. Operaattori saattaa kuitenkin innostua kehittämään yhteyksiä, jos kysyntä todellisuudessa kasvaa. Painetta vaan kuntien taholta.

Jotta paljon puhuttu monipaikkaisuus kaupunki-maaseutu-mielessä etenisi, nuorten ja teinien pitäisi myös innostua. Omakohtaisesta melko pitkästäkin mökkielämän perehdyttämiskokemuksesta voin kertoa, että kalastus saatiin jotakuinkin haltuun, samoin melonta, sen sijaan esimerkiksi klapien tekoon ei tytärtä lukuun ottamatta valtavaa intoa ole löytynyt. Nyt kun kesätöiden ansioilla ei pääse Barcelonaan bailaamaan, saattavat mökkibileet kavereiden kanssa kuitenkin tulla kysymykseen. Saunan pesän sytyttäminen ja kaasuhellan käyttö täytyy kuitenkin opetella, jotta juhlat eivät leimahda liekkeihin.

Viimeisten vuosien ja vuosikymmenten ajan erilaiset taikuuteen, magiaan ja yliluonnollisuuteen liittyvät asiat ovat olleet nousussa. Harry Potter, Taru Sormusten herrasta, wickat, mentalistit ja viimeisimpänä esimerkkinä helsinkiläisnaisten emansipatorinen noitapiiri. Meillä on itselläkin rikas ja monimuotoinen kansanperinne alkaen tontuista, maahisista ja peikoista päätyen erilaisiin hedelmällisyyteen, viljavuuteen sekä metsästys- ja kalastusonneen liittyviin taikoihin. On Näkkiä ja Turisasta ja aina voi mökeillä valmistaa paran riittävästä ylijäämätavarasta. Olisiko aika palata kotoperäiseen maagisuuteen? No, toivottavasti rajat aukeavat. Jos nimittäin haluaa turvata kesän kalansaalit, on tehtävä onki helluntain jälkeisenä kolminaisuuden sunnuntaina ja ongittava koko päivä, vaikka tyhjää, ja jätettävä kirkkoreissu väliin. Saaliit ovat varmat, mutta sielunsa autuuden joutuu luovuttamaan pirulle. Kyllä kansa tietää!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s