Kaupin kampuksesta voisi rakentaa älykkään health cityn

Olin muutama päivä sitten kuuntelemassa Tampereen yliopiston terveystieteiden yksikön näkemyksellistä johtajaa Juha Teperiä hänen esitellessään yksikkönsä aikaansaannoksia ja laajemminkin ajatuksia Kaupin kampuksen kehittämisestä. Perinteisesti yhteistyö Tampereen kaupungin, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin, Finn-Medin ja korkeakoulujen välillä on ollut alueella erittäin toimivaa. Terveystieteiden positiivinen kehitys on laajentanut näkökulmaa erikoissairaanhoidosta perusterveydenhuoltoon ja jopa sote-järjestelmäkysymyksiin. Toivottavasti ministeri Rehula käväisee kysymässä neuvoa.

Tampereen kaupunki kaavailee alueelle opetusterveyskeskusta jossa, voitaisiin harjoitella sosiaali- ja terveyspalvelujen horisontaalista integraatiota ja joka ottaisi hoitaakseen myös lähialueen asukkaat. Tämä olisi hyvä avaus ja toisi kampukselle entistä laajemmin terveydenhuollon toimintaa. Asukkaitakin lähistöllä on, mutta niitä voisi olla paljon enemmänkin. Yksi viime vuosien suuntaus innovatiivisten toimintojen sijoittumisessa on niiden siirtyminen kaupunkimaisiin mixed use –ympäristöihin hyvien joukkoliikenneyhteyksien äärelle. Siis paikkoihin, joissa on asumista, monipuolisia palveluita, tutkimusta, opetusta ja työpaikkoja.

Tuleva ratikkalinja ulottuu Kaupin kampukselle asti, mikä parantaa sen saavutettavuutta huomattavasti. Asukkaita ja palveluita vielä tarvittaisiin lisää, jotta päästäisiin kaupunkimaiseen tunnelmaan. Ratikkaratkaisuun voitaisiin liittää ajatus Teiskontien bulevardisoinnista, viittaan tässä Helsingin suunnitelmiin sisääntuloväylien bulevardisoinnista, jolloin bulevardin varrelle voitaisiin rakentaa huomattavasti tiloja asumiselle ja palveluille aina Koilliskeskukseen asti.

Potentiaalia on tietysti myös golfkentän alueella. Golfkentän muuttaminen asumiskäyttöön käy helpoiten lahjoittamalla nykyinen kenttä ylläpitävälle seuralle. Lahjoitusta seuraavana arkipäivänä golfarit kyllä ehdottavat alueen kaavoittamista asunnoiksi. Kiertotalouden nimissä ehdotus on sovellus Osmo Soininvaaran ideasta Helsingin Talin saamiseksi asumiskäyttöön.

Yllä kuvatulla tavalla nykyisestä kampuksesta muodostuisi laajempi alue, jossa hyvinvointiin ja terveyteen liittyvä tutkimus, opetus, käytäntö ja yritystoiminta yhdistyisivät moderniin asumiseen ja muihin palveluihin. Ajatusta voi jatkaa pohtimalle asumisen tulevaisuutta. Kotien älykkyys kasvaa vähitellen, ja kun tekoäly kehittyy riittävän pitkälle, asunto ryhtyy itsenäisesti hoitamaan asukkaidensa asioita: tilaamaan ruokaa, ostamaan liput elokuviin, hankkimaan tarvittaessa siivoojan, mutta myös seuraamaan ja mittaamaan monin tavoin asukkaiden terveydentilaa. Kännykän sijaan kodista tuleekin minuun liittyvän tiedon tuottaja ja henkilökohtainen palvelija.

Riittävän suuri asukasmäärä moderneissa älykkäissä kodeissa kaupunkimaisessa ympäristössä yhdistettynä Kaupin kampuksen kehittyviin toimintoihin synnyttäisi parhaimmillaan kansainvälisestikin kiinnostavan ”health cityn”, jonka todelliseen living labiin uusia tuotteita ja palveluita kannattaisi tulla kehittämään ympäri maailmaa. Tarvittavaa osaamista Tampereella on laajasti jo olemassa. Sitä paitsi useiden ja erittäin kannatettavien infra- ja rakennushankkeiden ohella kaupunki tarvitsee myös vahvempia sisällöllisiä visioita elinvoiman vahvistamiseksi. Ehdotusta saa hyödyntää vapaasti.

2 kommenttia artikkeliin ”Kaupin kampuksesta voisi rakentaa älykkään health cityn

  1. Tehkää kampus,mutta ei Kaupin kansallispuistoon laajentamalla, ei missään tapauksessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s