Rakennuskielto väärä työkalu Helsingin keskustan kehittämiseen

Helsingin kaupunki harkitsee rajatun rakennuskiellon asettamista kantakaupungin alueella yleiskaavatyön ajaksi vuoteen 2018 asti. Pyrkimyksenä on estää ensimmäisen ja toisen kerroksen toimisto-, liike- ja myymälätilojen muuttaminen asuinkäyttöön. Rakennuskiellon avulla tavoitellaan kaupunkiympäristön elävyyden ja muuntuvuuden turvaamista.

Keskustamaiseen kaupunkiympäristöön kuuluu monimuotoinen ja ajan myötä uudistuva rakenne. Osaamispohjaisen talouden kehittymisen myötä yhä useammat työtehtävät voivat sijoittua sekoittuneeseen ympäristöön ja tiiviimmät alueet edistävät joukkoliikenteen mahdollisuuksia sekä palveluiden erikoistumista. Tässä mielessä kaupungin pohdinta on kohdallista. Toisaalta Helsinkiin on vuosikymmeniä rakennettu liian vähän asuntoja siitä syystä hinnat ovat korkealla. Jos mielenkiintoa melko riskipitoisiin käyttötarkoituksen muutoksin tässä tilanteessa todella kuvatussa laajuudessa on, eikö asumista pitäisi edistää? Itse en sinänsä usko vilkkaan alueen katutason suuri-ikkunanaisten liiketilojen kiinnostavan laajasti asumiskäytössä.

Oma kysymyksensä on erilaisten liike-, toimisto- ja kauppatilojen todellinen tarve nyt ja lähitulevaisuudessa. Yleisesti ottaen Helsingissä on ylitarjontaa toimistotiloista ja samanaikaisesti rakennetaan uutta. Vanha toimistotila ei täyty yritysten laadullisia tarpeita esimerkiksi sijainnin, viihtyisyyden tai energiatehokkuuden osalta ja samoilla kustannuksilla päästään moderneihin tiloihin, kun ne vain suunnitellaan tehokkaiksi. Alkavat luovan talouden yrittäjät taas tyytyisivät edullisiin ja hieman ”karkeisiinkin” tiloihin, mutta vuokratasot eivät ole aina omistajien kannalta riittävän korkeita.

Kivijalkakaupoista puhutaan välillä hieman romantisoidenkin, mutta arjen sujuvuuden kannalta niillä on ehdottomasti tärkeä merkitys. Tärkeitä ovat ruokakaupat, parturit, pesulat ja minulle myös Ruusulankadun ompelija, jota joka kerta käydessäni kehotan nostamaan hintoja. Nämä ovat myös palveluja, joihin verkkokauppa ei vaikuta. Sen sijaan kantakaupungin reuna-alueiden pienehköt vaate- ja kenkäkaupat ovat varmasti kovassa paineessa verkkokauppojen ja kauppakeskusten sekä ydinkeskustan puristuksessa. Yrittäjien ja asiakkaiden eläköityessä näille yritykselle on vaikea löytää jatkajia.

Kirjakaupat ovat jo keskittyneet aivan kaupungin ytimeen, ja verkkokauppa haastaa niitäkin. Niche-markkinoilla voi menestyä, mistä hyvänä esimerkkinä on Fennica Records, maan paras bluesin, soulin ja rock’n’rollin toimittaja. Paikan päällä voi keskustella Honey Aaltosen kanssa hänen kirjoittamastaan Cissen elämänkerrasta ja muualle maahan levyt saa postissa. Spotify painaa kuitenkin päälle.

Ravintoloita, baareja ja kahviloita Helsingissä riittää, vai kenen mielestä niitä on liian vähän vaikkapa Punavuoressa tai Kalliossa? Ehkä Vallilassa ja Kumpulassa tilanne ei ole yhtä auvoinen, mutta tässä onkin koko rakennuskieltoehdotuksen heikoin kohta. Se nimittäin käsittelee kovin erilaisia kaupunginosia yksitotisella tavalla. Lekan sijaan nyt tarvittaisiinkin hienomekaanisempia työkaluja eli erilaisten palveluiden tarpeiden perusteellisempaa analyysiä ja alueiden erityispiirteiden tunnistamista.

2 kommenttia artikkeliin ”Rakennuskielto väärä työkalu Helsingin keskustan kehittämiseen

1. Rakennuskielto ei ole totaalikielto, vaan kaupunki voi halutessaan ja olosuhteiden asiaa puoltaessa myöntää siitä poikkeuksen, eli esim. sallia käyttötarkoituksen muutoksen. Mahdollisuus ”hienomekaaniseen” erityspiirteiden tunnistamiseen on siis olemassa. Byrokratiaa kielto ilman muuta lisää eikä Helsinki taida olla joustavimpia luvanmyöntäjiä.

2. Kiitos Juha hyvästä kommentista. Kaupunkisuunnitteluvirastolle halutaan lisää tosiasiallista valtaa, kun kaikki luvat menee suunnittelukoneiston kautta. Asuntokaavoituksen vähäisyys on liian hyvä esimerkki epäonnistumisesta, eli ympäröivän yhteiskunnan muutosta ei huomioida tai siitä ei välitetä. Ja tätä suuntausta siis Helsingissä halutaan jatkaa. Toivottavasti päättäjät hylkäävät esityksen,