King’s Cross uudistuu yhden näkemyksellisen kiinteistökehittäjän voimalla

Kävimme tutustumassa Regenero Oy:n asiantuntijaryhmällä muutamiin Lontoon kaupunkikehityshankkeisiin kuten Canada Water ja King’s Cross. Jälkimmäinen oli toteutuksen osalta loppusuoralla, joten kokonaisuudesta sai hyvän jo käsityksen. King’s Crossin asema on yksi Lontoon vilkkaimmista, mutta historiallisesti alueella on sijainnut erilaisia varastoja ja teollisuutta.

Alueen kehittäminen käynnistyi vuonna 2001, kun kiinteistökehittäjä Argent kumppaneineen (Hermes Invest Management ja Australian Super) hankki alueen haltuunsa ja ryhtyi kehittämään masterplania yhdessä viranomaisten sekä muiden osallisten kanssa. King’s Cross on yksi Britannin suurimpia kaupunkikehityshankkeita ja se sisältää 27 hehtaarin alueella muun muassa 50 uutta rakennusta, 1900 asuntoa, 20 uutta katua, 10 julkista puistoa sekä aukioita, 10 hehtaaria julkista tilaa ja paljon suojeltuja rakennuksia.

Astuttaessa ulos King’s Crossin asemalta voi nähdä ympärillään kunnostetun German Gymnasiumin rakennuksen ja erikokoisia uusia toimistoja alakerrosten palveluineen. Näkymät ja laadukkaat jalankulkualueiden materiaalit houkuttelevat jatkamaan pidemmälle. Pieniä viheralueita ja vesiaiheita on tuotu antamaan vaihtelua sekä tarjoamaan virkistäytymispaikkoja. Jatkettaessa eteenpäin tullaan kanaalille, jonka viereisen torin reunalla sijaitsee yksi alueen tärkeimmistä rakennuksista, Central Saint Martins taideyliopistolle saneerattu entinen varasto. Aurinkoisena päivänä opiskelijat viihtyvät viherportailla.

Portaat

Kanaalin ja taideyliopiston väliset viherportaat.

Mentäessä eteenpäin tullaan selkeämmin kaupallisten palveluiden vyöhykkeelle. Kauppoja, ravintolaita ja kahviloita on sijoitettu tyylikkäästi vanhoihin varastoihin ja parhaillaan rakennetaan pienehköä kauppakeskusta vanhoihin tiloihin, joihin on luotu lisätilaa uudella, kaarevalla kattoratkaisulla.

Katto

Vanhoihin makasiineihin rakennettava kauppakeskus, uudella katolla saadaan lisätilaa.

Alueen pohjoisosa on asumispainotteista korkeine uudisrakennuksineen. Kiinnostavin asuntokohde on kolmeen vuodelta 1867 peräisiin olevaan kaasukelloon rakennetut asunnot. Alkuperäisistä kaasukelloista on jäljellä kunnostetut terärungot ja sijainnit. Asunnot on rakennettu kaasukellon ulkokehälle ja sisätila on avointa. Katolla on jokaiselle talolla oma kattoterassi, alakerroissa kuntosali, mini-spa ja yhteiskäyttötila, jossa voi järjestää esimerkiksi palaverin etätyöpäivänä. Naapuritalossa olevan koulun piha on aivan talojen vieressä, mikä ei tunnu mitenkään haittaavan kumpaakaan. ARA-hinnoilla kaasukellojen asuntoja ei ole toteutettu, mutta alueella on myös sosiaalista tuotantoa kaupungin kanssa neuvoteltu määrä.

Kaasukello ulkoa

Asumiskäyttöön saneerattu kaasukello ulkoa. Kohteen arkkitehtina on toiminut Chris Wilkinson WilkinsonEyreltä.

Kaasukello sisä

Asumiskäyttöön saneerattu kaasukello sisältä.

Kokonaisuudessaan King’s Crossin hanke edustaa hienosti professori Kim Doveyn lanseeraamaa DMA -ajattelua eli density, mix ja access. Kaikki peruselementit ovat kunnossa, ja kun tähän lisätään vielä brownfieldiin muuttaminen vanhaa kunnioittaen uuteen käyttöön, voi vain ihailla brittien kykyä saada tällaisia aikaan.

Asia ydin on siinä, että alueen toteuttajaksi on valittu yksi developperi, joka voi pitkäjänteisesti kehittää aluetta ja jolla on vahva intressi saada kokonaisuus vetovoimaiseksi. Hieman vastaavista suomalaisista hankkeista tulee mieleeni Tampereen keskustan Finlayson-Tampella – se on monipuolinen ja hieno kokonaisuus, jossa päätoimijoita olivat Tampereen kaupunki, Tampella ja YIT. Pasilan Konepajalla on edellytyksiä myös, kunhan Bruce Oreck saa vielä vanhan Konepajan lentoon. Kaasukelloista mieleeni tulee lähinnä Suvilahti, mutta voi olla, että meillä ei ole kysyntää 700 000 euron opiskelijayksiölle.

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )