Tehokkaan raideliikenteen ja robottiautojen yhdistelmä vähentäisi henkilöautojen määrää 90 prosentilla

OECD:n International Transport Forum on hallitusten välinen liikennekysymyksiin keskittyvä yhteistyöfoorumi, jossa on mukana 59 jäsenmaata. Viime keväänä foorumi julkaisi erittäin mielenkiintoisen tutkimuksen, jossa simuloitiin itseajavien robottiautojen käyttöä kaupunkiliikenteessä[1]. Simuloinnin aineisto kerättiin Lissabonista, jossa on 560 000 asukasta. Koko metropolialueen asukasluku on 2,8 miljoonaa. Pyrkimyksenä oli tarkastella keskikokoista eurooppalaista kaupunkia, jollainen Helsinkikin on.

Simuloinnin lähtökohtana olivat nykyiset matkat lähtö- ja päätepisteineen sekä matka-aikoineen. Skenaariot muodostettiin eri robottiautojen ja raskaan joukkoliikenteen yhdistelmille. Raskas joukkoliikenne tarkoittaa tutkimuksessa joko metroa tai kevyttä raideliikennettä. Robottiautoja oli kahdenlaisia: TaxiBotit edustivat kimppakyytejä ja AutoVotit kuljettivat yhden matkustajan kerrallaan pisteestä A pisteeseen B. Tarkastelu tehtiin koko vuorokauden ajalta sekä ruuhka-ajan osalta.

Simuloinnin tulokset ovat hämmästyttäviä. TaxiBotit yhdistettynä tehokkaaseen joukkoliikenteeseen mahdollistaisi henkilöautojen määrän vähentämisen 90 prosentilla. Ajetut kilometrit kasvaisivat tässä vaihtoehdossa 6 prosenttia. Toisessa ääripäässä, jossa kaikki liikenne perustuisi AutoVoteihin ilman joukkoliikennettä, ajokilometrit kasvaisivat 89 prosenttia. Tässäkin tapauksessa autojen määrää voitaisiin vähentää 80 prosenttia. Ajokilometrien kasvaessa saasteongelma pahenee, joten siirtyminen sähkökäyttöisiin autoihin on välttämätöntä.

Nykyisin autoja varten tarvitaan huomattavasti katutilaa pysäköintiä varten, lisäksi paljon kallista maanalaista rakenteellista pysäköintiä. Simulaatio osoitti, että Lissabonissa parhaassa tapauksessa pysäköinniltä vapautuisi 20 prosenttia nykyisestä katutilasta muuhun käyttöön. Määrä vastaa 210 jalkapallokentän pinta-alaa. Muuta kuin katupysäköintitilaa vapautuisi 80 prosenttia.

Oma kiinnostava kysymyksensä on kuka tulevaisuudessa omistaa robottiautot. Todennäköisesti syntyy erikokoisia yrityksiä, jotka omistavat jonkin määrän autoja. Autojen säilytyskään ei liene ongelma, koska edullista hallitilaa on ennen pitkää runsaasti tarjolla. Todennäköinen liikkumisratkaisu tulevaisuudessa on jonkinlainen yhdistelmä sähköisiä TaxiBoteja, AutoVoteja ja raskasta joukkoliikennettä. Ihmiset pääsevät eroon omistamisen ja pysäköintipaikan hankkimisen vaivoista ja kilpailu pitää hinnan aisoissa.

Mitä tämä tarkoittaa Helsingin kannalta? Ainakin sitä, että pysäköintinormeja on ryhdyttävä tarkastelemaan kriittisesti. Toiseksi joukkoliikenteen kehittämiseen täytyy panostaa. Kolmanneksi voidaan hyvin olettaa, robotit korvaavat helposti KutsuPlussan tyyppiset palvelut. Ja neljänneksi alkavalla viikolla käynnistyvässä yleiskaavan käsittelyssä on edistettävä moottoriteiden muuttamista bulevardikaduiksi. Tutkimuksessa kuvatuilla keinoilla bulevardien liikenne saadaan kyllä toimimaan ja ilmansaasteongelmat voidaan ratkaista sähköisillä liikennevälineillä.

[1] http://www.internationaltransportforum.org/Pub/pdf/15CPB_Self-drivingcars.pdf

Yksi kommentti artikkeliin ”Tehokkaan raideliikenteen ja robottiautojen yhdistelmä vähentäisi henkilöautojen määrää 90 prosentilla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s