Subjektiivinen oikeus kaavoitettuun maahan?

Helsingin Töölö ja Töölönlahti ovat olleet viime kuukausina mielenkiintoisten kehittämisideoiden kohteena. Lisäksi erilaiset asiatuntijat ovat julkisuudessa arvioineet jo toteutettuja rautatien reunan kortteleita todeten ne yllätyksettömästi mitäänsanomattomiksi. Itsekin olen silti sitä mieltä, että Hakasalmen huvila on alueen kaunein rakennus.

Uusia ideoita ovat esittäneet ainakin kamppailu-urheiluseura IFK sekä mainostoimisto N2. IFK haluaisi Mäntymäelle uuden areenan sekä siihen liittyen palveluita ja asumista. Osa mielipidevaikuttajista on tyrmännyt hallihankkeen, mm. Paavo Lipponen luonnehti letkeään tyyliinsä sitä barbaariseksi. Vaikka asunkin Kisahallin nurkilla, en pidä halli-ideaa erityisen huonona, pikemminkin päinvastoin, mutta lähtökohtaisesti kulkemisen sinne pitäisi perustua julkisiin liikennevälineisiin. Lisää henkilöautoliikennettä en Töölön kapeille kaduille kaipaa.

Vaikka suunnitelmaa ei yksityiskohtaisesti julkisuudessa avattukaan, kiinnitin huomiota pyrkimykseen saada alueelle myös asuntorakentamisesta. Koska en usko IFK:n itsensäkään kuvittelevan olevansa grynderi, ajatus lienee ollut kaavoittaa alueelle asuntorakentamisoikeutta, jonka voisi myydä eteenpäin. Jotta myynnistä syntyisi todellisia tuottoja, pitäisi rakennusoikeus saada ilmaiseksi tai alehintaan. Jääkiekko liiketoimintana ei kuitenkaan liene niin yleishyödyllistä, että aivan ARA-hinnoin voisi asian hoitaa?

N2 puolestaan ehdotti Töölönlahden kehittämistä uimarantojen, kahviloiden ja ravintoloiden pohjalta. Lisäksi voitaisiin rakentaa hotelli täyttömaalle. Jos kaupunki suostuisi ystävällisesti täyttämään maan, tekemään kaavan ja antamaan tontin N2:lle, he voisivat junailla hotellin ja samalla huolehtia tonttia vastaan lahden ruoppauksesta. Kuulostaa hämmentävän hyvältä diililtä.

Kuka tahansa on pätevä moittimaan kaupungin virkamiesjohtoa näidenkin ideoiden torppaamisesta. Itse arvostan kovasti Jussi Pajusen ja Hannu Penttilän viileän analyyttistä suhtautumista ehdotuksiin, joissa tosiasiallisesti pyydetään kaupunkia tekemään kynällä rahaa vastikkeettomasti. Erityisesti IFK:n hanke on altis populismille, koska jääkiekko on yleisesti tärkeä ja tunteita herättävä asia. Kymmenkunta vuotta rakennusalalla toimineena ja aikoinaan Tampereen kaupungin elinkeinojohtajanakin tonttineuvotteluihin osallistuneena olen oppinut siihen, että tontista maksetaan markkinahinta tai kaavoitettavasta maasta kaavoituskorvaus, joka erikseen neuvotellaan ja sovitaan. Ja että ilmaista maata ei ole ja että kaikkia toimijoita kohdellaan tasapuolisesti.

Vaikka kunnilla onkin kaavoitusmonopoli, kuten professori Kimmo Lapintie terävässä N2:n suunnitelmaa ruotineessa kirjoituksessaan (HS 23.4.) korostaa, se ei tarkoita tietenkään sitä, etteikö kansalaisten, rakennuttajien ja palvelutarjoajien pitäisi olla mukana kehittämisessä ja suunnittelussa. Päinvastoin. Jotta saadaan kaupallisesti toimivia ratkaisuja aikaan, myös markkinariskin kantajia on kuunneltava.

2 kommenttia artikkeliin ”Subjektiivinen oikeus kaavoitettuun maahan?

1. Juha. Punnitun tuntuista tekstiä, huomaa että olet katsonut näitä asioita niin yksityisen kuin julkisen toimijan näkökulmista. Tällaiset herkkiin ympäristöihin tulevat hankekaavat oheisprosesseineen ovat lajissaan vaikeimpia. Eri intresseistä on vaikeaa saada korkeatasoisia synteesejä. Näkemykset polarisoituvat, osin myös puuhaajien piilo- ja julkiasenteiden takia. Nämäkin ovat vaikeita paikkoja. Olympiastadionin edusta keskustan suuntaan vaatii todella huolellista kaupunkikuvallista ja toiminnallista harkintaa. Jos rakennetaan, niin mittakaavaan olisi oltava esitettyä pienempi. Ja Töölönlahden rannat ovat jo nyt hienoa, avointa ja aktiivisesti kevyin keinoin käytettyä, ’vapaata’ kaupunkitilaa, ihan hyvää sellaista.